сряда, 22 юли 2015 г.

New Post has been published on

New Post has been published on http://ift.tt/1GDFwi3

Как е Правилно да се Зарежда Гел Акумулатор?

Гел акумулаторите се често се използват в радиолюбителските спешни съобщения. Тъй като този вид акумулатори нямат нужда от поддръжка и са защитени от преливане и течове, те са идеални, когато трябва да ги пренасяте, за да извършите дадена операция. При правилна експлоатация гел батериите могат да ви служат надеждно с години. Ако използвате грешни методи на зареждане на гел акумулатора, това драматично ще съкрати живота му.
Основи на Зареждането
Има няколко метода за зареждане на гел батерии, нозареждането при стабилно напрежение е най-добрият начин. За този тип зареждане се използва фиксиран, регулиран източник на напрежение. Трябва да се обърне специално внимание на точното зарядно напрежение и на първоначалния електрически заряд.
Има два режима за зареждане при постоянно напрежение: бързо зареждане и плаващо зареждане. Интелигентните зарядни устройства, които са на разположение в търговската, превключват автоматично между тези два режима. В допълнение, най-изтънчените зарядни устройства ще следят температурата на околната среда и ще настройват параметрите за зареждане по съответния начин.
Бързо Зареждане (познато още като циклично зареждане)
В този режим, батерията се зарежда с фиксирано напрежение, докато терминалното напрежение достигне 2.40 до 2.45 волта на клетка (14.4 до 14.7 волта за 12-волтова батерия) при 20°С. След това батерията се задържа при това напрежение, докато електрическия заряд спадне до стойност от 0,01 х C ампера (където С е рейтингът на батерията в ампер-часа). В този момент, че батерията е напълно заредена и трябва или да спрете зареждането или да преминете в режим на плаващо зареждане. Продължителното зареждане в режим на бързо зареждане ще доведе до прегряване на батерията и ще я повреди. Не позволявайте напрежението на батерията да надвиши 2.45 волта на клетка или позволете на електрическия заряд да надвиши 0,20 х C ампера.
Плаващо Зареждане (познато още като режим на готовност)
В този режим батерията е свързана с източник на постоянно напрежение от 2.25-2.30 волта на клетка (от 13.5 до 13.8 волта за 12-волтова батерия) при 20° С. При условие, че източникът на зареждане се регулира на правилното плаващо напрежение, гел акумулаторът ще създаде свое собствена ниво на електричество и ще се поддържа в напълно заредено състояние. Гел акумулаторите могат да бъдат оставени в режим на плаващо зареждане за дълъг период от време без да се повреди. Този режим често се използва, за да се поддържа гел акумулатори, които се използват в приложения за резервна на енергия.
Предпазни Мерки

  • Напреженията за зарежданв, дадени в тази статия предполагат температура на околната среда от 20°C (68°F). Напреженията за зареждане, може да трябва да се коригира, когато температурата на околната среда е извън диапазона 5°С до 35°С. При температури под 20°C увеличете напрежението от 2mV / клетка / °C за плаващо зареждане и 6mV / клетка / °C за циклично зареждане. При температури над 20°C намалете напрежението със същия коефициент.
    •       Не се поддавайте на изкушението да използвате автомобилно зарядно устройство за вашите гел клетки. При много евтините автомобилни зарядни устройства напрежението не е правилно регулирани или тока е ограничен.
    •       Най-големите врагове за един гел акумулатор са продължителното презареждане и недостатъчното зареждане.
    •       Не съхранявайте вашите гел батерии в незаредено състояние.
    •       Избягвайте излагането на батерията на високи температури. Нейният живот се скъсява при експлоатационни температури над 30°С.
    •       Никога не зареждайте гел акумулатор в херметично затворен контейнер или в близост до обекти, които произвеждат искри или пламъци.

    Ако имате нужда от нов акумулатор 12v 12ah от Викиват, можете да го поръчате онлайн.


from Tumblr http://ift.tt/1GDFwi7
via IFTTT

Няма коментари:

Публикуване на коментар